Vegetables and Berries

Sudden Fall

Fall struck hard and fast last weekend, in the guise of two chilly nights with near-zero (Celsius) temperatures. We worked hard to harvest the last winter squash and to cover our basil. Most other vegetables, be they brassicas (cabbage, broccoli, kohlrabi) or umbellifers (carrots), thrive in cold weather – sweetening as the temperature drops. As for our solanaceas – well, we’ll be serving tomatoes again this week, but you’ll have to eat them fast as they may not keep long on your kitchen counter. All said, though, we can’t complain – our fields are still going like gang-busters, as if a first frost were nothing more than a bump in a country road.

L’automne a frappé fort et vite cette fin de semaine : deux nuits à près de zéro Celsius.  On a mis les bouchées doubles pour ramasser les dernières courges et couvrir le basilic.  Les autres légumes, que ce soit de la famille des brassicacées (chou, brocoli ou chou-rave) ou des ombellifères (carottes) ont plutôt adoré.  Plus il fait frais et plus sucrés ils deviennent.  On ne peut pas dire autant des solanacées qui l’ont trouvé dur : nous vous servirons des tomates mais il faudra les consommer vite car nous ne sommes pas certains qu’à ce moment de l’année, ils dureront longtemps sur votre comptoir.  Mais on ne se plaindra pas beaucoup car les jardins continuent à produire comme si l’arrivée des premiers froids n’était qu’un leurre.